Quantcast
Channel: Ctrl-D »Ștefan Szakal
Viewing all articles
Browse latest Browse all 5

Și-am făcut o carte!

$
0
0

La începutul anului, am urmărit și eu, împreună cu toată populația din interweb, cea mai nouă prezentare marca Apple. Cum era vorba despre cărți și chestii adiacente, s-a prezentat și noua, minunata aplicație iBooks Author. Și, în adevărat stil Clarkson, mi-am pus și eu întrebarea: How hard can it be?

Prezentările Apple au tendința să facă totul să sune incredibil de simplu, de ușor, de parcă totul se face de la sine. Ba mai mult, legat de această aplicație, aveam senzația că doar să știe să facă cafea mai lipsește, pentru că în rest le are pe toate.

Când am început discuțiile despre ce să facem pentru aniversarea de 1 an de Ctrl-D, bineînțeles că ideea de a face un eBook cu lucrurile mișto din ultimul an a fost foarte bine primită de toată lumea. Iar eu, fan Apple și încrezător în forțele mele de “autor iBook”, m-am oferit eroic să fac cartea. Că doar you’re ready to publish your iBook quickly and easily, conform Roger Rosner. Veți putea vedea în clipul de making-of de la finalul acestui articol cât de “ușor” a fost. Dar până atunci:

Se dau următoarele:

    • Laptop Macbook Pro, i7, 4GB RAM
    • aplicația iBooks Author, instalată și studiată câteva ore în prealabil
    • 60+ articole selectate și pregătite cu text și imagini
    • deadline 13 martie

Timp aveam berechet, mai ales că nu credeam că îmi va lua mai mult de 1-2 zile pentru a finaliza cartea. Toate erau pregătite de la început de martie, deci eram relaxat în această privință. Nu îmi puteam închipui ce urmează…

Într-un film horror, aici e momentul în care pușcă toate luminile, toți petrecăreții brusc se trezesc, ochii se fac mari la toate deșteptele alea (oricum, nimeni nu înțelege ce caută ele în casa aia – și mai ales de ce nu o iau la fugă) și încep pariurile cine moare primul…

Evident, în cazul de față, situația  nu este atât de dramatică – chiar dacă au fost momente în care s-a mai stins lumina de la capătul tunelului proverbial. Acum însă, după 224 de pagini create, sute de imagini integrate și puțin peste 40 de ore de lucru, pot trasa și câteva concluzii:

Concluzii:

40 de ore sunt multe atunci când te aștepți la 10.
Nu mă deranjează numărul efectiv de ore, am lucrat pe proiecte mult mai costisitoare de atât. Însă atunci când depășești cu 400% bugetarea alocată, tinzi să te panichezi puțin. Totuși, comparativ cu aplicațiile standard (cum este inDesign), cred că, oricum, am ieșit bine.

Nu tot ceea ce zboară, se mănâncă.
Asta nu este o chestie nouă, dar merită să o amintesc oricum. Este clar că prezentările de marketing au scopul de face lucrurile să pară extrem de ușoare. Cum nu sunt afon în chestiile astea, știu să diferențiez între BS și realitate. De data aceasta, însă, m-am lăsat și eu dus de val. A fost pentru ultima oară, promit.

În acest caz specific, familiaritatea interfeței (asemănătoare cu Keynote, cu care lucrez de mulți ani) și decizia de a folosi template-uri prestabilite cu niciun fel de intenție de a le schimba (adică merg pe mâna lor) au fost aspectele care îmi dădeau încredere că va fi bine – asta ca să nu mai menționez acele video-uri de prezentare…

Tot în această categorie intră și faptul că distribuția materialului final este real posibilă doar ca ibook. Varianta PDF nu cred că putea fi mai in your face, cu acel logo Apple obligatoriu pe fiecare pagină (nu există opțiunea de a-l elimina sau, cel puțin eu, n-am găsit-o).

Testing – oh, the horror!
La început, lucrurile au mers extrem de ușor din punct de vedere al testării. Dar, în momentul în care cartea a început să prindă contur, pentru un Preview direct pe iPad, trebuia să aștept și 5 minute să se genereze pe laptop, plus încă vreo 3-4 minute pentru a putea fi interpretată  efectiv cartea de către iPad.

În tot acest timp, laptopul era oarecum blocat, nimic nu mai mergea. Generarea ultimului preview a durat aproape de 15 minute.

Încă ceva: nu a prea  funcționat principiul “what you see if what you get” aici. Mai exact, unele texte, stiluri de paragrafe sau kerning-uri, arătau diferit pe ecran versus pe iPad (de aici și nevoia de testare extensivă).

Într-adevăr, nu au fost extrem de multe astfel de situații – dar este suficientă una pentru a te obliga să verifici de fiecare dată.

Dacă tăceam, filozof rămâneam.

<next time we want to do an iBook>        <me> insert silence here </me>  </next time we want to do an iBook> 

Per general, însă, mă bucur că a ieșit bine și că nu m-am lăsat răpus de aceste mici impedimente. Pentru ca totul să fie complet, am documentat cât de bine am putut acest proces de lucru, prin 673 capturi de ecran, prezentate în continuare.

Enjoy! ;)


Viewing all articles
Browse latest Browse all 5